• Stoller Babaúszó Akadémia

CSATLAKOZZ FOGLALKOZÁSAINKHOZ

SBA Stoller Babaúszás

BABAÚSZÁS
3 hónapos kortól

TOVÁBB » 

SBA Babaúszás Webshop

WEBSHOP

TOVÁBB » 

SBA Babaúszás uszizzotthon program

USZIZZOTTHON
program

TOVÁBB » 

SBA Babaúszás önmentő program

ÖNMENTŐ
babaprogram

TOVÁBB » 

SBA Babaúszás fejlesztő program

Segítünk, hogy
FEJLŐDHESS

TOVÁBB » 

PRÓBÁLD KI - AKTUÁLIS TÁBORAINK

TOVÁBBI TÁBORAINK

PROGRAMOK

Elkészülni, vigyázz, rajt...
JÚNIUS 3. BUDAPEST AQUAWORLD
Egy élményverseny, ahol mindenki győztes! ÚJRA megrendezhetjük az SBA versenyt! 

RÉSZLETEK

JELENTKEZÉS

Otthoni előkészületek - további gyakorlatok

A köldök-gyógyulás után már néhány napos-hetes kortól bátran fürdethetjük nagy kádban gyermekünket, hiszen a "nagy víz", a lebegés érzése számára nem ismeretlen, sőt egyenesen megnyugtató.

Az első fürdetés otthon

Mindent előkészítettél. Meleg van a fürdőszobában, meleg a víz a kádban. Vetkőztesd le a csöppséget, bontogasd ki a pelenkájából. Én mindig meglepődtem, hogy milyen apró: pici a keze, pici a lába!!! Ahogy veted le ruháit, bogozod a pelenkából csupaszságában olyan megható! Gyönyörködj benne! Élénken kalimpál kezével, lábával, mintha tudná mi vár rá. Élvezi hangod, simogatásod. Beszélj hozzá, mond el neki, mit csinálsz vele: „most lehúzzuk a nadrágod, kibújsz az ingedből stb."

Ezek az előkészítő hangulati elemek nagyon fontosak a babád számára is. Meghitté, finom hangulatúvá varázsolhatod, az amúgy rutinná váló fürdés élményt. Gondolj bele, kis Csöppséged nem rég még a pocakodban, szűrt fényben, majdnem sötétben, tompa lágy zajok közt töltötte a napjait. A magzatvíz lágyan hullámzott körülötte. Békés, és nyugodt világ volt ez. Ezért szereti a fél homályt, a tompa zajokat, és a víz simogatását. A megszületés élménye nehéz út volt. Ezek a csendes pillanatok visszaidézhetik, és újra élhetővé tehetik a pocakban töltött meghitt időt.
A fürdés előtt 5- 10 percet szánj a gyöngéd masszírozásra, tornáztatásra. Nem kell profinak lenned, bízz magadban! Mi anyák, ősi tudásokkal rendelkezünk, egyek vagyunk babánkkal, minden rezdülésüket érezzük. Az első félénk mozdulatok után, kiválóan fogod masszírozni csöppségedet. A hangsúly az érintésen, a simogatásokon van. Miközben hozzá érsz beszélj neki: dödörögj, ahogy eddig is szoktál. Becézd, nevezd nevén testrészeit, amit éppen a kezed, a tenyered végigsimít. A kéz érintésének varázsa van, fontos a számunkra is, de a babák számára elengedhetetlen.
Óvatos mozdulattal emeld fel, helyezed be a kádba. Ha a baba pocakján a köldöke még sebes, köldökcsonkja van, akkor csak a kiskádban fürdetheted. A fürdés idejének hossza pedig 10-15 perc legyen.


Kád gyakorlatai

Imitált merülés, locsolás.

A fürdést, javaslatom szerint mindig az imitált merüléssel, azaz a locsolással kezd és fejezd be. Szinte szertartásszerűen. A gyermekek nagyon szeretik, ha bizonyos dolgok megismétlődnek napjaikban. Keretet adnak és ezáltal biztonságot a kis életüknek. Mivel nekünk célunk van, ezért a fürdetést mindig ezzel az apró szertartással kezdjük. Lelocsolod a fejecskéjét, aztán kezdődhet a pancsolás.
A karodon hason fekvő csecsemő arcán a homlokától lefelé, lassú, nyugodt ütemben folyatjuk a vizet. Abban a pillanatban, ahogy a szemére, orrára vagy szájára víz kerül, a pici visszatartja a lélegzetét mindaddig, amíg a víz lefolyik az arcáról. Ez a légzésvisszatartás a búvárreflex. A baba elemi, veleszületett reflexe . A locsolást a fürdetés alkalmával csak egyszer kell megcsinálni. Vagy a fürdés elején, vagy a legvégén. Ami fontos, hogy minden fürdésnél!
Akkor is hatékony az imitált merülés , ha gyermeked, elmúlt 6 hónapos,és a búvárreflex már eltűnőben van. A nagyobb gyermekeknél is beválhat, ha rendszeresen, minden fürdésnél alkalmazod.
Ilyenkor a tenyeredben tartott vizet , a homlokától lefelé, lassan simító kézmozdulattal locsolod végig az arcán. Mondhatod is: „ Látod , simogat a víz! Ha a tenyeredből jövő víz, már meg sem kottyan a babának , akkor , de csak akkor , próbáld kis műanyag pohárral. Nagyobb a víz mennyisége, hosszabb ideig csordogál arca előtt, tehát hosszabb ideig tartja vissza a lélegzetét. Miközben locsolod, a az arca előtt folyó víz miatt, manócskád becsukja a szemét (ez a szemhéjzáró reflex), aztán egy másodpercnyi időn belül, ha lassan végzed a gyakorlatot, még a vízsugár alatt kinyitja a szemét, a lélegzetét azonban visszatartja., és csodálkozó szemekkel tekint az arcodra

Mint már mondtam (illetve írtam) a locsolás a bevezető, a beköszönés, most lássuk a többi gyakorlatot:

Lebegés hason

Fektesd nyitott tenyeredbe a manócskát, az egyik kezed a baba mellkasa alatt, a másik a hátát tartja. Lassan húzd végig a kád egyik szélétől a másikig. Közben figyelj arra, hogy gyönge nyakizmaival a csöppség még nem tudja tartani a fejét, ezért a tenyereddel , hüvelykujjaddal tarts az állát. Hátát nem is kell tartanod a másik kézzel, csak kísérned kell a mozgást, hátha a billenő fejecskét meg kell tartani. Ha szép lassan végzed a gyakorlatot láthatod, hogy milyen édesen mozgatja a végtagjait. Az is lehet, hogy maga aláhúzza a lábait, szinte kucorodik, de van olyan csöppség, aki mozdulatlanul lebeg. Ne gondolj semmi rosszra, ha a Te manód nem a könyvben leírtak szerint működik. Hál istennek nagyon különbözőek vagyunk, ahogy mi, úgy a babáink is.

Lebegés háton:

A fentebb leírt mozgásnak a fordítottja. Nyitott tenyeredben tartod a csöppséged tarkóját. Olyan apró, hogy kényelmesen fekszik ebben a pózban a kezedben, s látod, ha a popsi alatt nem fogod, már is egyedül lebeg a vízen :) Puszild meg a pocakját, dúdolj neki, és többször egymásután hason és váltott fogással háton is húzd a kád egyik szélétől a másikig.
Természetesen nem kell minden fogást végig csinálnod a fürdetések alakalmával! Ha a babád fáradt, nyűgös, ne erőltesd a dolgot, mindig csak addig gyakoroljatok amíg a csöppség élvezi.
A köldök-gyógyulás után már néhány napos-hetes kortól bátran fürdetheted nagy kádban, megajándékozva őt és magadat az együtt fürdés hihetetlen élményével.
Az első nagykádas fürdéshez kérd a párod segítségét. Töltsd tele a kádat, és bújj be a babával. A segítség a baba átadásához, és kiemeléséhez szükséges. Ha a párod kedvet kap a dologhoz ad át neki a későbbiekben a helyed. Nincs szebb látvány mint a széles mellkason pihegő baba, amint apa szívdobogását hallgatja.
A közös fürdés a baba érintéséről, simogatásáról szól. A víz érzése , lágy hullámzó mozgása ismerős a babád számára. Ha has fájós a csöppöd akkor, megnyugtató élmény számra a fürdés, mert a víz felhajtóereje, tömege nyomja a pocakját. Ha mindketten elhelyezkedtetek a vízben, gyengéden húzd magunkhoz csöppségedet, ölben tartva simogasd végig a testét, fejét a tenyeredben tartott, kevés vízzel.

Fektesd hason, a vízre, csak az álla alatt tartsd, nyújtott karral (már amennyire a fürdő kád nagysága engedi, nyújtsd ki a karod). Told el egészen a kád végéig (a picik - feltétlen reflexeik működése miatt -, miután talpacskájuk a kád falához ér, "elrúgják" magukat onnan ), majd lassan húzd vissza testedhez. A következő karnyújtásnál a távolodás után, jobbra – balra ringatva húzd vissza magadhoz Meglátod a vízfelhajtó ereje hozzásegíti, hogy kezével, lábával úszó mozgásokat végezzen.
Fektesd hason a vízre és csak az álla alatt tartsd nyújtott karral (már amennyire a fürdő kád nagysága engedi, hogy kinyújtsd a karod). Told el egészen a kád végéig (a picik - feltétlen reflexeik mûködése miatt -, miután talpacskájuk a kád falához ér "elrúgják" magukat onnan), majd lassan húzd vissza testedhez. A következő karnyújtásnál a távolodás után, jobbra – balra ringatva húzd vissza magadhoz. Meglátod a víz felhajtó ereje hozzásegíti, hogy kezével és lábával úszó mozgásokat végezzen. Told el magadtól nyújtott karral, még mindig hason csak a fejénél tartva, ringasd jobbra és balra.

Közben dúdolj, vagy verselj neki. Mindegy hogy mit ami éppen eszedbe jut, lényeg, hogy beszélj hozzá!
Ha kellően kilebegte magát, fektesd a mellkasodra. Pihentesd, simogasd a hátát.

Most jöhet a következő gyakorlat:

Fordíts hátára, tenyered, vagy az alkarod a tarkójánál, és a kád hosszát kihasználva told el magadtól . A kezed támassza a fejecskéjét , más test részét ne fogd, majd húzd vissza magadhoz, puszild meg a pociját , orrát, homlokát. Nem kell félned nyitott tenyered pont elegendő ahhoz, hogy a fejét tartsd. A pocakja abban a pillanatban kiemelkedik a vízből, és gyönyörűen lebeg háton. Láthatóan még élvezi is.

Erősíted ezzel a nyak, és a hát izmait, anélkül, hogy érezné ennek erőfeszítéseit, mert a víz megkönnyíti számára a lebegést, de az izom az „keményen” dolgozik. Lebegtesd háton, amíg csak a csöppség élvezi. Közben locsolgasd tenyereddel, a locsolást mindig simító mozdulattal fejezd be. Puszilgasd... simogasd a pociját...nagyon fogja szeretni
Húzd magadhoz, majd fordítsd hasra. Hasról pedig újra hátra. Mintha a szendvics két kenyere lenne a tenyered, - (tenyerem a kenyerem)- , úgy fordítgasd a hasáról a hátára, és vissza. Végül egy kis vállöv erősítés , lábtempó kombinálásával. Kapaszkodjon ki a kád szélénél, így jobban megtornáztathatod a lábait. Kiskacsával még élvezetesebb lesz.
Ennyi a „kötelező” gyakorlat, most már jöhet a játék, a mosakodás.

Fontos: Az otthoni gyakorlást, az uszodai foglalkozások nem váltják ki!! Akkor is bújj a kádba kismanóddal, ha jártok az uszodai foglalkozásokra. Az otthoni fürdés intimitását, csak mi ketten vagyunk érzését semmi sem pótolhatja.

PARTNEREINK

 

  • 220volt
  • Kolpinghotel
  • Caramell
  • Aquaworld
  • Momsport

  • Kolpinghotel
  • Blyachtklub
  • Caramell
  • Aquaworld
  • Lobogotanuszoda